Operation bota nattskräck

Efter 3 år med riktigt dålig sömn så kände vi att det var dags att söka hjälp för Max nattskräck. Bvc hade tidigare rekommenderat oss att ringa barnpsyk i östergötland, men vad skulle dom kunna göra för Max?
Prata med en så liten pojke som alltid är så glad och nöjd om dagarna, som sällan är leden eller arg, som bara har dåliga nätter. Skulle dom kunna hjälpa oss på något magiskt sätt eller ge oss piller som bota detta fenomen. Nej tack.
 
Men vad gör man när man inte ser någon utväg längre, när problemet bara blir värre. Jo man lyder råden.
Så i veckan ringde jag till dem och fick prata med en rikgtigt trevlig psykolog. Jag fick förklara läget lite, berätta hans intervaller, hur han beter sig och hur han mår på morgon efter. Och hon sa att så som jag förklarar så är det ingen tvekan om att det låter som nattskräck. 
 
Jag vet  inte hur mycket ni vet om nattskräck. Men som jag skrivit innan så vaknar ju barnen och är arga och hysteriska och det kan hålla på allt mellan 5 minuter till en timme och ju längre utbrottet är desto större chans är det att natten blir fortsatt dålig. Dessutom kommer nattskräcken i intervaller. Så ca 3 timmar efter att max somnat så kommer första och så håller det på så fram tills det är dags att vakna, om Max somnar 20.00 så blir det 23.00 - 2.00 - 5.00 och sen vaknar han runt 7.00 för dagen om det inte vart en mycket jobbig natt eller om vi ska upp för då är den annan tid. Nattskräck är också något barnen inte minns. Så hur mycket vi än försöker prata med max och lugna honom så kommer han inte komma ihåg det dagen efter och det har vi ju fattat nu. För hur ofta har vi inte frågat Max varför han är så ledsen. Så vi behöver absolut inte oroa oss för att Max kommer få med utav detta.
 
Det värsta av allt är dessutom att det antagligen är mitt fel. Och nej inte för att jag är en dålig mamma utan för att det finns i mina gener. Jag själv är en sömnpratare och sömngångare. Inte så farligt nu men va mycket värre när jag va yngre och i tonåren. Och har man en förälder som är sån så är risken betydligt större att få ett barn med nattskräck.
 
Men i alla fall så fick lite tips och trixs. Vi ska absolut inte prata med Max när detta sker. Bara vara tysta och finnas i närheten. Vi ska heller inte ta upp honom, krama honom eller hålla fast honom. Utan vi ska bara låta attackerna löpa ut, så kul för våra grannar om dom håller på en timme :/ Detta pågrund av att han inte är vaken och inte ska få en chock när han vaknar till. Vi får själva bestämma om vi ska väcka honom till slut eller inte. Men bäst är att låta honom va kvar i sängen och bara hålla oss lugna. Sen fick vi också veta hur man kan göra för att bota det och det gör vi nu.
 
Det kallas schemalagd väckning. Och nej vi behöver inte gå upp 30 minuter innan varje attack utan det räcker vid första attacken. Så redan i förgår börja vi med detta. Max kom i sen något sent så första väckningen var kl 23.00 (30 min senare). Självklart var det svårt att få liv i honom men det är heller inte meningen att han ska va klarvaken. utan det räcker att han svarar på tilltal och bekräftar något. Som vi avslutar alltid nattningen med godnatt min skatt som han repeterar och det gör vi nu. Så om han svarar godnatt min skatt då vet jag att han är tillräckligt vaken för att kunna somna om igen. Och vet ni. Nu 2 nätter i rad så har han sovit i sin säng resterande natt utan problem. Eller inatt så va han orolig och kom till mig 1 timme efter väckning, men han va då vaken och bara lite kissnödig så efter det somna han om och sov vidare i sin säng till 7.40. Nu måste vi fortsätta med det en vecka och sen testa att inte väcka honom för att se om han är botat annars fortsätter vi igen.
 
Jag hoppas verkligen detta kommer fungera för jag själv (även om det är mest synd om max) är helt slut som människa.  Men så länge verkar vi på rätt väg :)
 
 


Kommentarer
Anonym

Hoppas det fungerar för er. Vår lilla hade nattskräck och vi körde så här också. Vi väckte honom en vecka sen dess har han sovit hela nätterna (ca 1 år sen) Lycka till

Svar: Tack! Jo vi hoppas på förändring. Efter 3 år är man som förälder ganska slut. Men vi är glad som har en mormor som ställer upp vissa nätter. Hoppas vi också får samma resultat
Lina Lekander

2015-04-18 @ 20:43:53


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Lina

Träning - LCHF - Familj - Barn - Resor - Inredning

RSS 2.0